Inclusief ondernemen

Kan u moeilijk geschikt personeel vinden? Raken uw vacatures niet ingevuld? Kampt u met veel personeelsverloop? Wil u maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen?
Dan biedt inzetten op inclusief ondernemen een oplossing.

Inclusief ondernemen heeft 2 doelen: Een inclusieve onderneming is mensgericht. Dit wil zeggen dat uw medewerkers de nodige ondersteuning en coaching op de werkvloer krijgen om hun potentieel maximaal te kunnen ontwikkelen.
Om inclusief te gaan ondernemen is het noodzakelijk om de bedrijfs- en meer specifiek- de HR-processen onder de loep te nemen. In hoeverre staan uw processen open voor diversiteit op de werkvloer?

Medewerkers ontwikkelen bevordert instroom, retentie én groei.
Over welke medewerkers praten we nu eigenlijk? Het gaat om medewerkers die op een bepaald vlak belemmerd worden om (maximaal) te kunnen functioneren op de werkvloer. Maar dit wil niet zeggen dat deze belemmering iets blijvend moet zijn. Door de juiste ondersteuning groeien de medewerkers, worden ze sterker en zullen ze beter functioneren.
Die groei stimuleren is een gedeelde verantwoordelijkheid van de medewerker en de onderneming. Welke ondersteuning of concrete acties biedt de onderneming zodat net die medewerker kan groeien? Medewerkers die zich kunnen ontwikkelen op de werkvloer betekent ook meer tevreden medewerkers. Meer tevreden medewerkers leveren betere jobprestaties. Als werkgever kunt u alleen maar winnen.

Over welke belemmeringen spreken we? Denk bijvoorbeeld aan laag taalvaardig zijn, te weinig scholing of werkervaring hebben, een fysieke of psychische beperking hebben (in het verleden gehad maar misschien nu nog), leeftijd…

Welke acties kan u ondernemen om inclusief te gaan ondernemen?

Een eerste stap is het warm krijgen van uw hele onderneming om inclusief te gaan werken. Het moet een gedeelde visie zijn binnen uw onderneming om de draagkracht te vergroten bij alle leidinggevenden en medewerkers.
Inclusief ondernemen verloopt stapgewijs en is een continu gegeven. Op maat van uw onderneming zoekt u naar oplossingen die voor u werken. Over welke stappen kan dit gaan?
U bekijkt alle HR-processen aanwezig in uw onderneming en gaat na in hoeverre de processen aangepast zijn aan het gegeven ‘inclusief ondernemen’. Een handig hulpmiddel hierbij is het invullen van volgende checklist: http://diversiteit.hrwijs.be/

1. Instroom van medewerkersVoorbeelden:

2. Doorstroom van medewerkers

Voorbeelden:

3. Uitstroom van medewerkers


"Iedereen doet mee."